18b Vizesi Süresiz Oturum ve 18b Vatandaşlık Süreci
18b vizesi ile Almanya’ya nitelikli çalışan olarak gitmiş kişiler ilk başlarda 1-2 yıllık oturum almaktadır. Bu durum çoğu zaman Almanya bürokrasinin yavaşlığı ile birleşince vize sahibi üzerinde sürekli bir stres oluşturmaktadır. Normalde 5 yıl oturum sonrasında bazı şartları yerine getiren çalışanlar süresiz oturum alabilmekteydi. 1 Mart 2024 tarihinden itibaren nitelikli çalışanların lehine bazı değişiklikler oldu.
18b vizesi ile giden kişiler ne zaman sınırsız oturum alabilir?
Nitelikli çalışan, Almanya’da denkliği olan mesleki eğitim veya üniversite diploması gerektiren bir işi olan kişidir. Yeni düzenlemelere göre (1 Mart 2024’ten itibaren), nitelikli çalışanlar ve bilim insanları / araştırmacılar, Almanya’da 3 yıl ikamet ettikten sonra, nispeten daha rahat şartları karşılayarak süresiz oturum izni alabilirler. Emeklilik sigortası için yalnızca 36 ay prim ödemiş olmaları yeterlidir. Ayrıca bir iş sahibi olmaları, B1 seviyesinde Almanca konuşmaları ve aşağıdaki şartları karşılamaları gerekir.
- Kendinizin (ve ailenizin) geçimini bağımsız olarak sağlayabilmelisiniz, yani Jobcenter’dan veya Sosyal Yardım Dairesinden (çocuk parası ve ebeveyn parası hariç) herhangi bir para almıyor olmanız gerekir.
- Kendiniz ve ailenizin barınmasına yeterli olacak bir yaşam alanınız olmalı. Dairenin büyüklüğünün ne kadar olması gerektiği bir eyaletten diğerine değişir. Bu konuda daha fazla bilgiye ihtiyacınız varsa yaşadığınız yerdeki Yabancılar Dairesi veya danışma merkezindeki bir çalışandan tavsiye alabilirsiniz.
- Çalışma izniniz olmalı.
- Oryantasyon kursunu başarıyla tamamlamış olmalısınız.
- Adli sicil kaydınız temiz olmalı. 90 güne kadar olan küçük mahkumiyetler veya üç aya kadar ertelenmiş cezalar genelde oturum durumunu etkilememelidir.
Sonuç olarak 18b vizesi ile Almanya’da çalışan kişiler belirtilen şartları yerine getirdiği taktirde 3 yıl sonunda süresiz oturum başvurusu yapabilir.
18b vizesi ile giden kişiler ne zaman vatandaşlık alabilir?
18b vizesi sahiplerinin en büyük hayallerinden biri Alman pasaportu almak ve yabancılar dairesi ile bir daha muhatap olmayacak olmak dersek yanılmış olmayız. 17 Haziran 2024 tarihinde değişen yeni yasa ile birlikte vatandaşlığa kabul için gerekli olan Almanya’daki oturum süresi 8 yıldan 5 yıla indirildi. Ve aynı zamanda Almanya artık çifte vatandaşlığa da izin veriyor. Aşağıda sıralanan koşulları yerine getirdiyseniz, Alman vatandaşlığına hak kazanabilirsiniz
- Süresiz oturum iznine (“Niederlassungserlaubnis”) ya da süresiz oturum izni almanızı sağlayacak bir oturum iznine sahipseniz
- Yasal olarak en az 5 yıldır Almanya’da ikamet ediyorsanız
- Jobcenter’dan veya Sosyal Yardım Dairesinden herhangi bir yardım almıyorsanız
- B1 ya da daha yüksek seviyede Almanca konuşabiliyorsanız
- Alman hukuk ve sosyal düzeniyle ilgili vatandaşlık sınavını geçtiyseniz
- Herhangi ciddi bir suçtan hüküm giymediyseniz
- Alman Vatandaşlık Dairesine (yazılı ve sözlü olarak) özgür ve demokratik temel düzene bağlılığınızı beyan edersiniz
- Almanya’nın Holokost’taki, özellikle de Yahudi yaşamının korunmasındaki sorumluluğunu da kabul etmeniz gerekir (Madde 10 (1) cümle 1 no. 1a StAG).
- En fazla bir eşiniz olmalı
- Kim olduğunuzu kanıtlayan bir pasaportunuz veya başka bir kimliğiniz (ehliyet, doğum belgesi, …) varsa ya da geldiğiniz ülkenin size hiçbir belge vermediğini kanıtlayabilirseniz
Peki 18b vizesi ile 5 yıldan daha önce vatandaşlık almak mümkün mü? Evet;
Belirli koşullar altında, 5 yıldan daha az bir sürede de Alman vatandaşlığı için başvuruda bulunabilirsiniz.
- “Özellikle iyi entegre olmuşsanız”, çok iyi Almanca konuşuyorsanız (C1 seviyesinde) ve uzun yıllardır gönüllü çalışmalarda yer alıyorsanız, sadece 3 yıl sonra vatandaşlığa başvurabilirsiniz.
- Bir Alman vatandaşıyla evliyseniz, daha kısa bir sürede vatandaşlığa geçebilirsiniz.
- Ailenizle (varsa eşiniz ve çocuklarınız) aynı anda vatandaşlık başvurusunda bulunursanız, bekleme süresi de azalacaktır.